07.07.2014
Završena IDIVA 2014

Društvo inovatora Varaždinske županije organiziralo je 8. Državnu smotru završnih radova u području dizajna pod nazivom IDIVA 2014 od 4. do 6. lipnja 2014. godine. Ove godine IDIVA se održala na internetskim stranicama www.idiva.divz.hr u svojevrsnoj „Virtualnoj stvarnosti“. IDIVA je i nadalje zadržala sustav ocjenjivanja od strane stručnog žirija, a kao novost pružila je mogućnost posjetiteljima internetskih stranica da mogu glasati za svoje favorite.

Mogućnost kreiranja svog izložbenog prostora u „Virtualnom prostoru“ postavljanjem slika, animacija, filmova te opisa na način koji ponajbolje odgovara samom izlagaču imala je za svrhu izložbu približiti što većem broju sudionika IDIVA-e.

Škole iz Čakovca, Čepina Oroslavja, Varaždina, Virovitice, Osijeka, Splita, i Zagreba su prijavile ukupno 60 radova. Na izložbi sudjelovali su i Elektrotehnički fakultet iz Osijaka te Centar Kulture Osijek.

U odnosu na prošlogodišnju izložbu broj prijavljenih radova je povečan za 20%. Uzimajući u obzir da su škole tijekom objavljivanja poziva za sudjelovanjem na izložbi IDIVA mijenjale e-mail adresu nije negativno utjecalo na broj prijavljenih radova što pokazuje da IDIVA zauzima svoj prepoznatljiv položaj na javnoj sceni i biva opće prihvaćena među srednjim školama s tendencijom da se proširi i na akademske institucije.

Svrha izložbe je u prvom redu poticanje mladih maturanta na kreativan i inventivan rad te vrednovanje njihova rada izvan institucionalnog obrazovanja.

Pokrovitelji IDIVA-e bili su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Udruga inovatora Hrvatske te ZTK grada Varaždina i Varaždinske županije. Izložbu su pomogli grad Varaždin, Varaždinska županija i Hrvatska elektroprivreda.

Stručni ocjenjivački žiri pod predsjedanjem gospođe Mirjane Dučakijević, prof. povijesti umjetnosti i muzejske savjetnice te članova žirija, gospođe Elizabete Igrec, akademske slikarice i kustosice Gradskog muzeja i Mihaela Kužira, grafičkog urednika dizajnera proglasio je pobjednike ovogodišnje izložbe IDIVA2014

1. MJESTO

Autor: Ivana Bačanek
Mentor:
Vinka Mortigjija Anušić
Škola:
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

Naziv rada: Autorska abeceda i prijelom časopisa Vibe

Obrazloženje:

Estetska i stilska povezanost dijelova sa cjelinom na visokoj je estetskoj razini kako u oblikovanju tako i u kompoziciji dijelova , te njihovoj povezanosti. Do izražaja dolazi iznalaženje suvremenog pristupa zadanoj temi i potpuna ostvarivost i cjelovitost projekta

2. MJESTO

Autor: Lucija Vrkić
Mentor:
Hrvoje Zuanić
Škola:
Škola likovnih umjetnosti, Split

Naziv rada: Disaster – video animacija

Obrazloženje:

Rad pod nazivom Disaster dobar je spoj fotografije, animacije i vlastitog crtačkog pristupa vezanih za zadanu temu ekologije , gdje se kao poruka jasno iskazuje ugroženost i uništavanje prirode.

3. MJESTO

Autor: Mario Vidiček
Mentor:
Rajka Voćanec
Škola:
Srednja škola Oroslavje

Naziv rada: Ovješena recesija otpad i klimatske promjene

Obrazloženje:

Postavljen cilj rezultirao je i funkcionalnom i likovnom zavidnom razinom. Tim više što se je na prijašnjim izložbama pridavalo više pažnje u zanatskom i tehničkom rješavanju problema, a ove godine do izražaja dolazi estetsko i likovno u izrazu.

NAGRADA PUBLIKE

Studentu: Marko Pinjuh

Mentor: izv.prof.dr.sc. Tomislav Barić, dipl.ing

Škola/institucija : Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku

Naziv rada: Vakuumski motor „Jedač plamena“

Obrazloženje:

Rad vakuumski motor pod nazivom „Jedač plamena“ u internetskom glasanju posjetitelja na stranicama www.idiva.divz.hr od 4. do 6. lipnja 2014. godine ostvario je najviše glasova.

BITI SUDIONIK IZLOŽBE IDIVA JE IZAZOV!

Kontakt

DRUŠTVO INOVATORA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Graberje 33,
 Varaždin 42000

Žiro račun:
2360000-1101744447 ZABA

IBAN:
HR2523600001101744447 ZABA

MB: 3416348
OIB: 83896635314

E-mail:
divz@divz.hr
divz@vz.t-com.hr

Predsjednik: Josip Kužir

GSM: 098/185-33-25

RADNO VRIJEME:
PETKOM OD 18:00 DO 19:00 SATI

kontaktirajte nas

Slogan

    Inovator ima dovoljno hrabrosti da sumnja u postojeće i dovoljno smjelosti da istražuje nepoznato.    

Josip Kužir