14.10.2014
30. godišnjica osnutka Društva inovatora Varaždinske županije

Obilježavanje 30. godišnjice osnutka Društva inovatora Varaždinske županije 26. rujna 2014. godine u prostorijama Glazbene škole iz Varaždina započelo je pozdravom lijepoj našoj Domovini. Himnu je izveo učenik Glazbene škole Dominik Padarić uz klavirsku pratnju profesora Danijela Ota.

Svečanosti su prisustvovali članovi DIVž te uvaženi gosti iz javnog i političkog života i to gospodin Bruno Radojica iz Ministarstva poduzetništva i obrta, gospodin Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, gospođa Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela grada Varaždina i gospođa Draženka Dević.

Potporu u obilježavanju obljetnice dali su i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Marko Bubaš te predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić. U ime Udruge vitezova inovatorstva Republike Hrvatske nazočio je gospodin Rene Kajp. Gospodin Stjepan Androlić i Josip Levatić te gospodin Dragutin Labaš prisustvovali su kao predstavnici Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Varaždinske županije.

Zanimanje za rad DIVž pokazali su gospodin dr. sc. Vladimir Huzjan iz Zavoda za znanstvena istraživanja u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i gospodin prof. dr. sc. Marinko Ogorec sa Veleučilišta iz Velike Gorice te nas ugodno iznenadili svojom prisutnošću.

Predsjednik DIVž, gospodin Josip Kužir, prisutne je kroz prezentaciju podsjetio na rad u proteklih 30 godina. Od osnutka do danas kroz društvo je prošlo preko 400 članova čiji je vrijedan rad valoriziran kroz 35 patenata, 21 obličja (industrijskog dizajna) i 12 zaštita žiga. DIVž je sudjelovao na mnogim inozemnim i domaćim izložbama inovacija za čije sudjelovanje su članovi dobivali zlatne i srebrne medalje i mnoga priznanja, čak i priznanje engleske kraljice.

Posebno je naglašena važnost Državne smotre maturalnih radova u području dizajna IDIVA koja postaje svojevrsni izazov za učenike maturante i učenike završnih razreda. Ovogodišnja organizacija izložbe u „Virtualnoj stvarnosti“ na internetu izuzetno je dobro prihvaćena od strane učenika i njihovih mentora gdje je zabilježeno preko 4500 posjeta stranicama.

Predsjednik DIVž, gospodin Josip Kužir predstavio je i dijelove projekta kojim se društvo namjerava uključiti u doprinos gospodarstvu grada Varaždina i Varaždinske županije kroz projekt stavljanja u gospodarsku funkciju bivše vojarne u Optujskoj u Varaždinu. Tom prilikom istaknuto je da u vojarni treba prvo stvoriti dobro okruženje i ugodnu atmosferu za druge sadržaje i to kroz:

  • spomen park braniteljima Domovinskog rata grada Varaždina i Varaždinske županije
  • park replika (umanjenih) svjetskih i hrvatskih znamenitosti
  • park biljnih skulptura (topijari)

Za navedeno DIVž ima jasne izvore financiranja što omogućava da se već za godinu dana vojarna može staviti u funkciju i biti samoodrživa. Kao nadogradnja spomenutim parkovima kroz dodatne sadržaje omogućilo bi se i zapošljavanje 20 do 30 radnika.

U povodu 30. obljetnice postojanja DIVž dodijelilo je priznanja i nagrade zaslužnima u doprinosu u razvoju inovatorstva u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Za osvojeno 1. mjesto na izložbi maturalnih radova iz područja dizajna ove godine dobila je učenica Ivana Bačanek iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, kojoj je DIVž dodjelio poklon bon u vrijednosti od 500,00 kuna.

Posebno priznanje za marljivo i predano pripremanje učenika za sudjelovanje na izložbi IDIVA tijekom proteklih 8 godina dobio je profesor Filip Pintarić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba.

Gospodinu Damiru Piskaču - članu Nadzornog odbora DIVž je dodijelio posebno priznanje za izradu softwerskog rješenja za IDIVU.

Za izradu i pisanje projekata kojima se DIVž javlja na natječaje gospođi Nevenki Pesek – članici Izvršnog odbora i tajnici DIVž je dodijelio posebno priznanje.

DIVž dodjelio je posebno priznanje stručnom ocjenjivačkom žiriju na izložbi IDIVA profesoricama Mirjani Dučakijević i Elizabeti Igrec.

DIVž dodjelio je posebno priznanje za doprinos i potporu u realizaciji projekta IDIVA glavnom tajniku Udruge inovatora Hrvatske gospodinu Vojislavu Rauševiću te stručnoj suradnici u Udruzi inovatora Hrvatske gospođi Silvani Svilar, a za dugogodišnju potporu u ostvarenju projekta Društva predsjedniku Udruge inovatora Hrvatske gospodinu Marku Bubašu. Obraćajući se prisutnima predsjednik Udruge inovatora Hrvatske istaknuo je kako institucije moraju na inovatorstvo gledati kao na šansu za gospodarstvo, a ne kao trošak te je uručio posebno priznaje UIH-a DIVž-u.

Prisutni su oduševljeno poslušali skladbu G.Cole: „Seven impressions“ koju je izveo kvartet trombona u sastavu Valentina Jalšovec, Nikola Koprek, Štefan Lesar i Filip Šeremet pod vodstvom nastavnika profesora Petra Prepelića.

DIVž u povodu 30. obljetnice osnutka društva dodijelio je posebna priznanja pojedincima i institucijama koje su pomagale u radu tijekom svih ovih godina.

Priznanje za podršku u radu DIVž dobila je Udruga žena Bartolovec.

Posebno priznanje dodijeljeno je i tvrtki BIOVITALIS d.o.o. iz Turčina za dugogodišnju potporu radu društva.

Posebnu zahvalu dobio je zamjenik župana Varaždinske županije gospodin Alen Kišić na potpori u ostvarenju naših planova i provedbi izložbe IDIVA.

DIVž u povodu 30. obljetnice osnutka društva dodijelio je posebna priznanja članovima koji su se posebno istaknuli na promicanju inovatorstva i radu društva.

Kao jednom od osnivača i prvom predsjedniku Društva inovatora Varaždinske županije posebno priznanje dodijeljeno je mr. sc. Stjepanu Ozimecu.

Gospodinu Franji Andreiću dodijeljeno je priznanje za doprinos u radu DIVž i izradi provedbenih dokumenata.

Za dugogodišnju potporu i sudjelovanje u radu DIVž, autoru velikog broja izuma i vjernom sakupljaču kravata, gospodinu Mladenu Jambrošiću, dodijeljeno je priznanje i kravata s logom DIVž.

Za dugogodišnji predani rad u Društvu inovatora Varaždinske županije, predsjedniku Suda časti gospodinu Ivanu Bajsiću dodijeljeno je priznanje i zlatna značka DIVž.

Prisutnima su se obratili gospodin Rene Kajp, predstavnik Udruge vitezova inovatorstva Republike Hrvatske, gospodin Bruno Radojica iz Ministarsva poduzetništva te predsjednik HZTK prof.dr.sc. Ante Markotić koji je istaknuo kako je važno da se inovatorstvo razvija i da ga podupiru lokalne i državne institucije. Istaknuo je kako samo inovativan proizvod može konkurirati na tržišu.

Proslava 30. obljetnice postojanja bila je popraćena od brojnih tiskovnih medija i televizijskih kuća.


Kontakt

DRUŠTVO INOVATORA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Graberje 33,
 Varaždin 42000

Žiro račun:
2360000-1101744447 ZABA

IBAN:
HR2523600001101744447 ZABA

MB: 3416348
OIB: 83896635314

E-mail:
divz@divz.hr
divz@vz.t-com.hr

Predsjednik: Josip Kužir

GSM: 098/185-33-25

RADNO VRIJEME:
PETKOM OD 18:00 DO 19:00 SATI

kontaktirajte nas

Slogan

    Inovator ima dovoljno hrabrosti da sumnja u postojeće i dovoljno smjelosti da istražuje nepoznato.    

Josip Kužir